ZZP'ers in Nederland

ZZP in Nederland

Ongeveer 1 op de 10 werkenden in Nederland is zzp’er. Dat zijn meer dan 1,1 miljoen mensen en dat aantal stijgt nog steeds. Het is dus overduidelijk dat zzp’ers belangrijk zijn voor de economie. Zzp staat voor zelfstandige zonder personeel. Maar wat is een zzp’er precies? Hoe werkt het met de belastingdienst als je zzp’er bent? Waar moeten opdrachtgevers rekening mee houden? In dit artikel kom je er meer over te weten!

Verschillende benamingen?

Allereerst even wat uitleg over de benamingen. De termen zzp’er, freelancer en zelfstandige worden namelijk vaak door elkaar gebruikt of gehaald. Zzp’ers en freelancers zijn hetzelfde, er is geen verschil in deze benamingen. Wel is er een verschil tussen zelfstandigen en zzp’ers. Zzp’ers zijn zelfstandigen, maar andersom geldt dat niet. Je kunt ook zelfstandige zijn terwijl je geen zzp’er bent. Een zelfstandige kan bijvoorbeeld ook een zelfstandige met personeel zijn.

Zzp in de wet?

Zzp is een term die niet in de wet voorkomt. Een zzp’er is dan ook geen rechtsvorm. De meeste zzp’ers hebben de rechtsvorm eenmanszaak maar ook andere rechtsvormen zijn mogelijk. Een definitie is er dus niet officieel maar wordt vaak als volgt omschreven: een zzp’er is iemand die arbeid verricht voor eigen rekening of risico en geen personeel in dienst heeft. Een zzp’er werkt voor verschillende opdrachtgevers, er is dus geen dienstverband. Je werkt als zelfstandig ondernemer met eigen opdrachten.

Zzp’er en Nettwork

Als zzp’er ben je je eigen baas. Deze vrijheid is dan ook een van de belangrijkste reden voor werkenden in Nederland om zzp’er te worden. Dit houdt ook in dat je zelf je opdrachtgevers en je opdrachten kiest. Hier kan Nettwork in bemiddelen.

Wij zijn
creatief, opportunistisch en zorgen voor een a+ beleving

Neem contact op

Ook groeien? Neem contact op!

Contactgegevens

Kralingseweg 207-211
3062 CE Rotterdam

088 31 30 699


Wij zijn bereikbaar

Bereik ons van maandag tot vrijdag tussen 08.30 uur - 17.00 uur.